A vezért váltó Magyarságkutató Intézet ügyei és ideológiája

A vezért váltó Magyarságkutató Intézet ügyei és ideológiája

Kásler Miklós a székesfehérvári osszárium ásatásainak eredményéről tartott sajtótájékoztatón a minisztériumban 2022. április 13-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Kásler Miklós volt Emmi-miniszter váltja Horváth-Lugossy Gábort a Magyarságkutató Intézet (MKI) élén. A döntésről kedden délután kaphatott bizonyosságot a közvélemény. Előtte 24 órán át tartott a bizonytalanság; hétfő délelőtt óta, amikor a Magyar Jelen közzétette, hogy Horváth-Lugossyt menesztették az MKI éléről.

A Magyar Jelen beszámolója szerint a főigazgató leváltásához vezető ellentétek nem sokkal azután kezdődtek, hogy tavaly ősszel Kásler Miklós tiszteletbeli elnökként visszatért az általa alapított MKI élére. Ahogy a lap fogalmaz, a volt miniszter érkezését követően „közvetlenül belelátott a Magyarságkutató ügyeibe, és a hírek szerint olyan visszásságokat fedezett fel, amikre a főigazgató nem tudott magyarázatot adni”. Távozásának híréről értesülve lapunk megkereste a főigazgatót, ám ő igen röviden a tudomásunkra hozta, hogy nem nyilatkozik.

Az időközben kegyvesztetté vált, jelenleg a Mi Hazánk környékén mozgó Szakács Árpád által felemelt Horváth-Lugossy Gábor menesztéséről a Magyar Jelen szerint a múlt héten született döntés, azt az érintettel is közölték.

• Hogy is volt a botrány a pozsonyi csatáról készült filmmel?
• Milyen nagy visszhangot kiváltó ügyek voltak még a magyarságkutatónál?
• Ha egy orvos történelmi kérdésekkel foglalkozik, a történész majd vért vesz?

A teljes cikket a Magyar Hang március 10-én megjelent, 2023/10. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!