Mit szólnak az amerikaiak ahhoz, hogy aggastyánok csatázhatnak az ovális irodáért?

Mit szólnak az amerikaiak ahhoz, hogy aggastyánok csatázhatnak az ovális irodáért?

Donald Trump- és Joe Biden-feliratú ajándéktárgyak a 2020-as amerikai elnökválasztási kampányban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy 2024-ben az amerikai elnökválasztáson egy 78 éves harsány, folyton konfrontálódó és újabban a törvényszékre is járó volt elnök mérkőzik meg a 81 éves, jelenleg is hivatalban lévő demokrata vetélytársával, akinek olykor szavak, események nem jutnak az eszébe, vagy épp nem találja az ajtót egy teremből kifelé. Nem elég, hogy más-más előjellel ugyan, de mind Donald Trump, mind Joe Biden újrázása a világ első számú atomhatalmának vezetői posztjáért veszélyeket rejthet magában, de az sem túl jó üzenet a fiatalok számára, az ovális irodáért folytatott harcban egyre idősebb, életük zenitjét már elhagyó jelöltek mérkőznek meg egymással a végjátékban.

De vajon mit gondolnak az amerikaiak az ideális elnökjelöltről? Az amerikai USA Today napilap még tavaly év végén készíttetett egy erre vonatkozó átfogó közvélemény-kutatást a Suffolk Egyetemmel, amelyből az derült ki: az ideális jelölt egy 51–65 éves kormányzó, aki üzleti tapasztalattal rendelkezik, és hajlandó kompromisszumokat kötni azért, hogy véghez vigye elképzeléseit. Jó pontnak számít még, ha esetleg van katonai tapasztalata.

• Hogyan alakult a hivatalba lépő amerikai elnökök életkora az elmúlt 30 évben?
• Vajon a nők labdába rúghatnak-e az ovális irodáért folytatott harcban? És az amerikai választók közül kik azok, akik egy nőt támogatnának egy férfivel szemben?
• Mit mutatnak a számok, nő vagy csökken az amerikai kongresszus átlagéletkora?
• Mi lenne, ha a demokrata alelnök, Kamala Harris mérkőzne meg Florida republikánus kormányzójával, Ron DeSantisszal a Fehér Házért?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!