Reisz Gábor: Nagyon jó lenne, ha a politikusok beülnének a filmre

Reisz Gábor: Nagyon jó lenne, ha a politikusok beülnének a filmre

Reisz Gábor filmrendező (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

 

Nagyon jó lenne, ha a politikusok beülnének a filmre. Jobb- és baloldaliak egyaránt. Nem a sikerben kellene osztozniuk, hanem a történetben – mondta a Magyar Hangnak Reisz Gábor filmrendező, akinek Magyarázat mindenre című alkotását szeptember elején, a Velencei Filmfesztiválon díjazták. Az állami támogatás nélkül, minimális költségvetésből forgatott, október 5-én mozikba kerülő mű a szétszakadt magyar társadalmat belülről feszítő gyűlölködést állítja a középpontba: egy banális szituáció országos botránnyá duzzad, és egyformán megkeseríti mindenki életét. Nem kormánykritikus filmet akartak forgatni, mondta Reisz Gábor, aki éppen az azonnali megbélyegzés és a leegyszerűsítő acsarkodás ellen dolgozik.

A rendező szerint nagyon sokan vannak, akik a jelenlegi helyzetben nem tudják definiálni a saját irányultságukat, szintén sokan, akik csalódtak az ideológiákban, a politikai rendszerekben, akik nem elkötelezettek egyik oldal felé sem. – Én is így érzem magam. Rég rossz, ha egy politikai erő a másik iránt érzett gyűlölethez képest határozza meg magát. Elkeserít ez a felosztás, hiszen a hatalom nem dönthetne arról, hogy ki a hazafi és ki a hazaáruló, ami egyébként általában egyet jelent a kritikusan gondolkodóval – fogalmazott. 

• A sorozatos állami elutasítások után elégtételt jelentett-e számára a Velencei Filmfesztivál díja?
• Miért nem akartak kormánykritikus filmet forgatni?
• Miért került egy magányos erdélyi karakter a filmbe, és milyennek látja a rendező a „valódi” Erdélyt?
• Hogyan szedtek össze két óra alatt ötven statisztát?
• Miért baj, hogy Orbán Viktort „neofasisztának” nevezték a film egyik kritikájában?
• Mi lesz a magyar filmművészettel, ha a legjobb alkotókat ellehetetleníti az állam?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 22-én megjelent, 2023/38. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!