A fejlett országok gyakorlatilag legyőzték a betegséget, az afrikaiak tömegesen belehalnak

A fejlett országok gyakorlatilag legyőzték a betegséget, az afrikaiak tömegesen belehalnak

Óvszernek öltözött emberek Limában, az AIDS elleni védekezésre hívó demonstráción 2008-ban (Fotó: REUTERS/Enrique Castro-Mendivil)

Ezek a napok sokszoros évfordulót jelentenek a HIV-fertőzés, illetve az AIDS betegség történetében. Az aktuális mérföldkő szomorú, hiszen a minap haladta meg a Covid–19 amerikai áldozatainak száma alig két év alatt az AIDS okozta negyvenéves halálozást. Ugyanakkor a HIV-fertőzés kezelése az orvostudomány sikertörténete. Bár hivatalosan még gyógyíthatatlan, a gyakorlatban sok esetben már kezelhető krónikus betegségnek számít, amivel elméletben akármeddig lehet élni. Már ha valaki nyugaton lakik.

November 24-én van az évfordulója annak, hogy Freddie Mercury, a Queen énekese elhunyt AIDS-ben. Talán ez az a pont a betegség történetében, amely a legnagyobb döbbenetet okozta a világban, és ami miatt sokan még ma is halálos ítéletként gondolnak a HIV-vírus okozta fertőzésre.

Ugyanakkor a helyzet ma már korántsem ilyen gyászos. A fertőzés csak szexuális úton, illetve testnedvekkel terjed, így sokkal könnyebb megelőzni, mint például a cseppfertőzéssel átadható vírusok terjedését (ehhez óvszert kell használni), másrészt pedig az orvostudomány az elmúlt évtizedekben olyan hatékony antivirális gyógyszereket fedezett fel, amelyek az esetek többségében féken képesek tartani a már a szervezetben lévő HIV-et, így az AIDS ki sem alakul, akár a fertőzött élete végéig.

• Mikor ugrott át a vírus az emberre?
• Mire számíthat a megfertőző személy?
• Hogyan okozhat mészárlást a HIV Afrikában?

A teljes cikket a Magyar Hang november 19-én megjelent 2021/47. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: HIV, aids