Akkumulátor fellegvár lesz Debrecen

Akkumulátor fellegvár lesz Debrecen

A Semcorp akkumulátorgyár már épül (Fotó: Olvasónk)

Három hete jelentette be a kormány: Debrecenben építi fel magyarországi üzemét a kínai akkumulátorgyártó óriás, a Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL). A beruházás értéke 3000 milliárd forint, amely az eddigi legnagyobb magyarországi befektetés a szektorban. A CATL-nek ez lesz a második európai üzeme, 9000 új munkahelyet ígérnek. A bejelentés napokig szinte visszhangtalan maradt a helyi közéletben, azóta viszont az ellenzék egymásra licitálva próbál tőkét kovácsolni az ügyből.

A CATL 3000 milliárd forintos befektetésének mértékéről a legtöbbet az mondja el, hogy az összeg négyszerese annak, amit a dél-koreai Samsung invesztált gödi üzemébe. Sőt: a kínai beruházás volumene a szintén a cívisvárosban építkező BMW-n is túltesz, utóbbira 1 milliárd eurót áldoz a müncheni gyáróriás. A CATL érkezése pedig aligha független a prémiumautókat gyártó bajor vállalat letelepedésétől. Azt már korábban közölték, hogy elektromos autók gyártásában gondolkodnak. Ez egybecseng az unió szándékaival is, amely ebbe az irányba tolná a gépjárműgyártást. Ennek megfelelően az Európai Parlament idén júniusban olyan klímavédelmi csomagot szavazott meg, amely kimondja: az Európai Unióban 2035-től csak elektromos hajtású új autót lehessen vásárolni. Ennek megvalósulási formája ugyanakkor még nem végleges. Mindenesetre a CATL-nek ígéretes felvevőpiacot jelentenek a környező, olcsó munkaerőt használó autógyárak.

Magyarország a kanyarban előz

A kínai akkumulátorgyár-beruházás a kormány szempontjából is mérföldkőnek számít. Évek óta nem titkolják: ki kívánják aknázni a technológiaváltásban rejlő lehetőségeket, Magyarország – Orbán Viktor kormányfő szavaival élve – a kanyarban előzne.

• Hogyan válik Debrecen a magyarországi akkumulátor-gyártás fellegvárává?
• Hogyan reagált a város közélete a CATL óriásberuházására?
• Miért állítják az ellenzők a kínai gyár letelepedéséről, hogy az veszélybe sodorja a város vízellátását?
• Mi erre a városvezetés és a Debreceni Vízmű válasza? Miért mondják, hogy az ivóvíz nem kerülhet veszélybe?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 2-án megjelent, 2022/36. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!