Akkumulátorgyár-népszavazás: zöld jelzésnél fékezett az LMP

Akkumulátorgyár-népszavazás: zöld jelzésnél fékezett az LMP

2022. szeptember 5-én aláírták a kínai CATL akkumulátorgyártó Debrecenbe településéről szóló megállapodást

Fotó: MARTON_KIRALY / Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldala

Noha októberben az LMP a sajtót is értesítve helyi népszavazás kezdeményezését jelentette be Debrecenben a kínai CATL akkumulátorgyártó óriásberuházása ellen, a párt egyetlen aláírásgyűjtő ívet sem vett fel. Ez a Helyi Választási Iroda minapi hirdetményéből derül ki. Ennek alapján a támogató szignók gyűjtésére meghatározott időszak úgy telt le, hogy a zöldpárt egyetlen aláírást sem gyűjtött.

A fejlemény annak fényében különösen figyelemreméltó, hogy az LMP október végén – amikor a Helyi Választási Bizottság (HVB) első fokon hitelesítette a párt kérdéseit – nem bízott abban, hogy zöld utat kap kezdeményezése. Közleményük szerint úgy sejtették, hogy „ez csak az első lépés volt, és a Fidesz mindent megtesz majd, hogy megakadályozza a népszavazást különböző jogi eszközökkel, de mi tovább küzdünk azért, hogy Debrecen jövőjéről a debreceniek dönthessenek” – fogalmaztak.

• Miért hátrált ki az LMP a népszavazási kezdeményezéséből?
• Mennyi aláírást kellett volna gyűjtenie a pártnak a kezdeményezése érdekében?
• Miért szervezne inkább országos népszavazást az akkumulátorgyárak ügyében az LMP?
• Miért tartja a népszavazást politikailag halva született ötletnek a lapunk által megkérdezett politikai elemző?

A teljes cikket a Magyar Hang december 16-án megjelent, 2022/51. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!