Mi igaz abból, hogy a vörösbor mértékletesen fogyasztva egészséges?
(Forrás: Unsplash)

Gulyás Gergely nemrég egy kormányinfón kérdést kapott a kormány (nem létező) alkoholstratégiájáról, amire meglehetősen zavaros választ adott, majd arról kezdett értekezni, hogy a heti egy pálinkától még nem lett baja senkinek, a vörösbor fogyasztása pedig kifejezetten javasolt lehet, hiszen egészséges. Ez érthető módon népszerű mítosz az alkoholfogyasztók körében (ahogy régen a cigarettáról is azt terjesztették, hogy tisztítja a tüdőt), csakhogy mára bebizonyosodott, hogy köze nincs a valósághoz. Minden alkohol minden mennyiségben káros. Ugyanakkor a vörösbor esetében korábban valóban voltak olyan vélelmek, miszerint mértékletesen fogyasztva pozitív egészségi hatásai lehetnek. Sajnos azonban ez ügyben is lelombozó híreink vannak a miniszternek.

A világ bortermelőinek úgy kellett a nyolcvanas években népszerűvé vált „francia paradoxon”, mint egy falat kenyér, hiszen éppen a klasszikus borivónak számító Franciaországban és Olaszországban kezdett csökkenni a hatvanas–hetvenes évek csúcsa után a borfogyasztás. A francia paradoxon azt „magyarázta”, hogy miért volt viszonylag alacsony Franciaországban a szívbetegségek gyakorisága, annak ellenére, hogy imádják a zsíros sajtokat, illetve a francia konyha általában sok vajat és más telített zsírfélét használ. Márpedig akkoriban úgy tartották, hogy ez a fajta étrend okozza alapvetően a szívkoszorúerek elzáródását, és a keringési betegségeket (ez a nézet mára kezd megváltozni, de ez egy másik cikk témája lesz majd). A paradoxon tehát abban állt, hogy miért nem halnak tömegesen a franciák szívinfarktusban, amikor sok zsírt esznek?

A bortermelők által bőszen támogatott kutatók rá is találtak a felelősre (és ez a „felfedezésük” tökéletesen rezonált a világ minden alkoholkedvelőjének álmaira): a franciákat az étkezésekhez szinte naponta fogyasztott vörösbor (konkrétan a vörösborban található polifenolok) óvják meg a szívbetegségektől. A vörös szőlők héjában sok polifenol található, ami a vörösborkészítés eljárása során belekerül a végtermékbe is. Ezek a polifenolok (különösen a rezveratrol) – szólt az érvelés – szó szerint tisztítják az ereket: feloldják és kipucolják a falaikra rakódott zsírt, és így akadályozzák az érelzáródást. Az érvelést erősítette, hogy az epidemiológiai kutatások egymás után kezdték azt mutatni, a mértékletes alkoholfogyasztás is egészséges lehet: szinte minden populációs vizsgálat azt mutatta, hogy akik rendszeresen fogyasztanak egy kevés alkoholt, azoknál alacsonyabbnak mutatkozott a halálozás kockázata (a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás veszélye pedig még alacsonyabb volt), mint a teljesen absztinenseknél.

• Egészséges-e a vörösbor?
• Miért fenyegeti kevésbé a franciákat a szívbetegség?
• Véd-e a vörösborban lévő rezveratrol bármi ellen is?

Csatlakozzon a Magyar Hang +Pluszhoz!


Szerezzen ezzel korlátlan hozzáférést a Hang.hu-n fizetőkapu mögött megjelenő összes tartalomhoz, reklámmentesen. Minőségi saját tartalom, riportok, interjúk, elemzések – ezek várnak Önre!