Teljes rejtély, hogy miért nő meredeken az allergiások száma

Teljes rejtély, hogy miért nő meredeken az allergiások száma

Pollenszemek elektronmikroszkópos képe (Fotó: Dartmouth College)

A tavasz sok ember kedvenc évszaka, hiszen ilyenkor újjáéled a természet, nyílnak a virágok, melegedik az idő, mindez gondtalanságot sugároz. Csakhogy van egy egyre növekvő társadalmi csoport, az emberek harmada, amelynek a tavasz egyet jelent az egyre elviselhetetlenebb gyötrelmekkel: ők az allergiások. Bár az allergiát sokan nem tartják „komoly” betegségnek, hiszen nem lehet benne meghalni (de meg lehet), rengeteg ember életminőségét nullázza le, és az elmúlt fél évszázadban meredeken emelkedik a betegség gyakorisága – és senki sem érti igazán, hogy miért.

Amikor egy betegség látszólag terjed a társadalomban, mindig felmerül, ténylegesen sokasodnak-e a megbetegedések, vagy csak az emberek váltak tudatosabbá és a diagnózis hatékonyabbá, így gyakrabban felismerjük azt a kórképet, ami korábban is jelen volt. Nos, az allergia esetében ez nem is kérdés: a betegség minden tekintetben súlyosbodik. Egyrészt meredeken emelkedik a betegek száma szerte a világon (a harmadik világban is, ami majdnem érthetetlen), másrészt a meglévő allergiások tünetei is sokasodnak. Nem csoda, hogy az allergiagyógyszerek piaca évről évre rekordokat dönt, miközben a hatékonyságuk erősen ingadozó, a szteroidtartalmúaknak súlyos mellékhatásaik lehetnek, és nem is gyógyítják az allergiát. Az allergia ugyanis gyógyíthatatlan betegség, a kezelések csupán a tüneteket csökkentik – már akinél hatnak egyáltalán.

• Miért terjed megállíthatatlanul az allergia?
• Ezért is a klímaváltozás a felelős?
• Miért nehéz diagnosztizálni az allergiát?
• Milyen gyógymódokkal próbálkoznak?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap május 19-én megjelent, 2023/20. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!