Amerika nem kér a szudáni orosz kikötőből

Amerika nem kér a szudáni orosz kikötőből

Az amerikai haditengerészet USNS Carson City nevű gyors csapatszállító hajója 2021. február 24-én Port Szudán kikötőjében (Fotó: USAFRICOM/Flickr)

Előbb csak a sajtóban lebegtették meg, majd most a szudáni kormány egyik vezető tisztviselője bejelentette, hogy felülvizsgálnák az Oroszországgal kötött, hadikikötő létesítéséről szóló szerződést. A bejelentésre az után került sor, hogy az amerikai szenátus külügyi bizottságának küldöttsége elutazott az országból.

Már a 2017-es haditengerészeti doktrína is kimondta, hogy az orosz flottának a világóceán kulcsövezeteiben folytonosan jelen kell lennie, hiszen a Szovjetunió felbomlását követő nehézségek után Oroszország magára talált, és visszatért a globális porondra. A nagyhatalmiság velejárójaként pedig felértékelődtek a korábban elhanyagolt régiók, mint például Afrika, és elkerülhetetlen lett a visszatérés a világóceánokra. Stratégiai elhelyezkedése miatt e törekvés mentén kiemelt szerep jutott a Földközi- és Vörös-tengert magába foglaló térségnek. A szíriai Tartúsz mellett Moszkva hasonló ellátó pontot létesített volna Líbiában, ám ezt az elképzelést Moammer Kadhafival együtt lesöpörte az asztalról a 2011-es nyugati katonai beavatkozás. De felmerült a tervek között Dzsibuti is, ahol már szinte minden nagyhatalom üzemeltet egy bázist. Ezt végül az amerikai aknamunka hiúsította meg.

A teljes cikket a Magyar Hang június 11-én megjelent 2021/24. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!