Amerikában „hivatalosan” véget ér a covid-járvány

Amerikában „hivatalosan” véget ér a covid-járvány

Joe Biden elnök megkapja a covidoltást (Fotó: The White House/Twitter)

A Fehér Ház bejelentette, hogy eltörölnek szinte minden covid ellen bevezetett korlátozást, így az összes vakcináltsággal kapcsolatos kötelezettséget is. Mindezt azzal indokolják, hogy már nincs rájuk szükség, hiszen a járvány már nem jelent különösebb veszélyt. Bár természetesen ezt felelős vezető nem jelentheti ki, ezek a lépések egyértelműen azt jelentik, hogy az Egyesült Államok szerint is lezárult a covid pandémia.

A Biden-kormányzat május 11-én el fogja törölni a szövetségi szinten bevezetett összes oltási kötelezettséget. Bár a társadalom bizonyos csoportjai és például az összes beutazó külföldi számára előírt kötelező covid-oltás egyértelműen segítették a járvány kezelését, mivel mostanra jobbá vált a covid-helyzet, mint a pandémia kitörése óta bármikor, a kormányzatnak tanácsot adó szakemberek (azok is, akik a járvány legsötétebb óráiban ádázul kardoskodtak az oltás kötelezővé tétele mellett) már szükségtelennek tartják az intézkedés hatályban tartását.

Bár a szövetségi államok saját rendelkezései nagyon eltérők voltak a védőoltás tekintetében, a szövetségi kormányzat, ritkán alkalmazott erejét kihasználva, országos szinten előírta a kötelező oltakozást a szövetségi intézmények dolgozói, a szövetségi intézményekkel kapcsolatban álló cégek dolgozói, az egészségügyi dolgozók, a külföldi beutazók, illetve a szegény családokba született gyermekek óvodai és védőnői ellátását biztosító Head Start program dolgozói számára. E kötelezettségeket most el fogják törölni.

• Mi tette lehetővé a kötelezettség feloldását?
• A nem amerikai állampolgárokat hogyan érinti ez?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!