„Olyan jó színész vagyok, amilyen jó szöveget írnak nekem”

„Olyan jó színész vagyok, amilyen jó szöveget írnak nekem”

Sztrájkoló forgatókönyvírók Hollywoodban 2023. május 2-án (Fotó: AFP via Europress/Frederic J. Brown)

A streamingszolgáltatók, a mesterséges intelligencia térnyerése ellen és a tisztességesebb bérekért sztrájkolnak az amerikai forgatókönyvírók. Ez első körben a napi rendszerességgel jelentkező esti politikai-közéleti szórakoztató műsorokat érinti. Olyan zászlóshajóknak kell kényszerszünetet tartaniuk, mint Jimmy Fallon NBC-n futó The Tonight Showja, Jimmy Kimmel műsora az ABC-n vagy Stephen Colbert esti show-ja a CBS-en.

A közéleti műsorok mellett a sztrájk egyelőre több, napközben futó szappanoperát érint. A teljes sorozatpiacot akkor rázhatja meg igazán a kreatívok munkabeszüntetése, ha az még nyáron is tartana. Akkor ugyanis a sorozatok új évadait csak nagy csúszásokkal és késésekkel lehetne időzíteni. A már megírt szériák esetében ugyan papíron nem várható fennakadás, de a sztrájk miatt nem tudni, hogyan hidalják át a forgatókönyvekben a felvételek során esetlegesen előálló buktatókat.

• Mi a baj a streamingszolgáltatókkal?
• Mi történt a legutóbbi, 2007-2008-as sztrájk alkalmával?
• Miért áll ki számos ismert hollywoodi színész, szakember a sztrájkolók mellett?
• Mi lesz a nagyjátékfilmekkel?
• Mi a baj a mesterséges intelligenciák színrelépésével és mit akar az érdekképviselet?
• Lehet-e látni, vajon meddig tart a mostani demonstráció? Mikor kezdjenek el aggódni a sorozatrajongók?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap május 12-én megjelent, 2023/19. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!