„Amíg el nem kezdik önteni a betont, van remény”

„Amíg el nem kezdik önteni a betont, van remény”

Munkagépek a Fertő tó partján (Forrás: Brenner Koloman Facebook oldala)

Messzire elhallatszik a munkagépek zúgása a Fertő tó partjáról. Korábban strandolni, horgászni, kajakozni jártak ide a környék lakói, és pihenni azok, akik bérlői voltak a nádfedeles cölöpházaknak a tó partján, vagy vitorlást, csónakot tartottak a kikötőben. És ahol a mostani állapothoz képest a természet is viszonylagos háborítatlanságban élhette a maga életét, már csak azért is, mert természetvédelmi területről, a Fertő–Hanság Nemzeti Park területéről beszélünk.

A balatonihoz hasonló tömegturizmus egyébként sem jellemezte ezt a tájat, valószínűleg azért sem, mert nem hasonlít a népszerű fürdőtavakhoz. A víz sekély, a strand iszapos, és az iszapszagú estéken felhőkben támadnak a szúnyogok. Idegenvezetőnk az osztrák oldalról visz be minket hajóval a tóra, és kiköti: nevét nem írhatjuk le. Ezúttal csak vele és vitorlásával közelíthetjük meg a Fertő hazai partszakaszát, Magyarország felől ugyanis lezárták a partrészt. Így csak a nyílt vízről figyelhetjük a markológépet: feje elmerül a sekély vízben, nagy harapásokkal eszi a part menti nádast.

A nádfedeles cölöpházak, amelyek évtizedeken át a Fertő-part jellegzetességei voltak, eltűntek, csak néhány vízből kiálló cölöp jelzi, hol álltak. Azoknak a magyar polgároknak, akik évtizedeket töltöttek el a tónál, szedniük kellett a sátorfájukat az állami óriásberuházás miatt. A projektben 850 vitorlás és 400 evezős hajó befogadásra alkalmas kikötő, 880 férőhelyes parkoló, százszobás szálloda, apartmanházak, sportpályák és látogatóközpont jöhet létre a Natura 2000 besorolású természetvédelmi területen 30 milliárdos állami támogatásból. A beruházó Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. és tulajdonosa, a magyar állam szerint ez a fejlesztés nem tájidegen, és nincs jelentős hatása a környezetre.

Mi a problémája a Fertő tavi beruházás ellen tiltakozó civileknek, és miben reménykednek?
Mire hivatkozik az UNESCO jelentése?
Hogy élik meg a pereskedő cölöpház-tulajdonosok arról, ami történt?

A teljes cikket a Magyar Hang június 11-én megjelent 2021/24. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Fertő tó