Amikor az apád sem hiszi el, hogy tényleg lőnek

Amikor az apád sem hiszi el, hogy tényleg lőnek

Orosz támadásokban lerombolt lakóépület a Kijev közelében fekvő Borogyankában 2022. április 5-én (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Ukrán fiatalok tömegeinek tapasztalata, hogy Oroszországban élő szüleik, rokonaik nem hiszik el, mennyi szenvedést okoz az orosz agresszió. Szeretteik beszámolóit felülírja az állami propaganda. Néhány kijevi fiatal elhatározta, valamit tenni kell ez ellen.

Apám az oroszországi Nyizsnyij Novgorodban él, biztonsági őrként dolgozik. Pár napja nem telefonál, pedig tudja, hogy Kijevben vagyok, amit lőnek az oroszok. Felhívtam, rákérdeztem, miért nem keresett, mégiscsak a fia vagyok, és itt kitört a háború. Azt válaszolta, ez marhaság, nincs háború, sőt, az oroszok megmentenek benneteket a náciktól, akik élő pajzsként használják a civileket. Azt is mondta, az orosz katonák csak ételt és meleg ruhát osztanak az ukrán katonáknak – ezt a bejegyzést tette közzé a 33 éves, ukrán Misa Kacurin (Misha Katsurin) Instagram-oldalán február utolsó napján.

Meglepetésére rövid időn belül 135 ezren osztották meg a posztot, és záporoztak a kommentek. A hozzászólók jó része ukrajnai fiatal, akik döbbenten állapítják meg: Oroszországban élő szüleik inkább hisznek az orosz propagandának, mint saját gyermekeik helyszíni beszámolóinak.

• Miket mondanak az orosz propagandát kapó emberek a háborúban lévő rokonaiknak?
• Hogyan próbálják meggyőzni az Ukrajnában élő fiatalok saját rokonaikat is arról, hogy tényleg háború van?
• Mit mesélt a Magyar Hangnak a jelenség ellen tenni akaró ukrán fiatal?

A teljes cikket a Magyar Hang április 14-én megjelent, 2022/16. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!