András Ferenc: Nem lehet az én életművemben lapszusokat találni

András Ferenc: Nem lehet az én életművemben lapszusokat találni

András Ferenc (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Életmentőnek is tartja az SZFE-nél vállalt oktatói állást András Ferenc, Sára Balázsnak pedig egyébként sem mondott volna nemet. A 78 éves rendezővel kővágóörsi otthonában találkoztunk, a színművészeti helyzete mellett pedig olyan kultikus filmjeiről beszélgettünk, mint a Veri az ördög a feleségét vagy a Dögkeselyű.

Harminc éve állandóan kérdezik, hogy miért nem tanítok már, ezek után nem fogok nemet mondani – magyarázta a 78 éves András Ferenc rendező lapunknak, miért vállalt el nemrég oktatói állást a változóban lévő Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A filmes hozzátette, ebben semmi politika nem volt a részéről, azért fogadta el az ajánlatot, mert szeretne még egy-két fiatalnak átadni valamit. Példákat is hozott, kiket tart igazán jóknak a fiatal alkotók közül. Baromi sok nő van, akik nagyon jó filmeket csinálnak. – Dombrovszky Linda és Moldován Katalin filmjei gyönyörűek, nagyon tetszenek. Van egy Pápai Picitől is, a Varjúháj, ami telített érzelemmel, gyermeki aggódással. Nem a divat után mennek, legyártva ugyanazt, amit a tévé eléjük tesz – mondta.

András Ferenc olyan klasszikus filmek rendezője, mint a Veri az ördög a feleségét, szóba került az alkotás fontos szereplője, a nemrég elhunyt Pécsi Ildikó is. – Sűrűn beszéltünk telefonon, az utóbbi időben persze már ritkábban. Halála előtt talán két hónappal, éjfélkor felhívott, köszönetet mondott egy műsorért, amit róla készítettünk. A férjét, Lajost előző nap engedték ki a kórházból. Kérdezem, mi baja van? Átadja a telefont, Lajos meg belerecsegte: vastagbélrák. Rá egy hétre sajnos el is ment közülünk. Nagyon résztvevő természet volt az Ildi, mindent beleadott, nemcsak jött és felvette a munkát – mesélte.

  • Hogyan telt az elmúlt egy éve, bezárkózott?
  • Miként emlékszik az 56-os forradalomra?
  • Milyen kifogásokat emelt Nemeskürty István a Veri az ördög a feleségét forgatókönyvével szemben?
  • Hogyan gondol az elmúlásra?

A teljes interjút elolvashatja a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!