Angela után Annalenáé lehet a trón?

Angela után Annalenáé lehet a trón?

Annalena Baerbock, a német Zöldek kancellárjelöltje, a párt társelnöke online sajtótájékoztatót tart Berlinben 2021. április 19-én (Fotó: MTI/EPA/DDP pool/Andreas Gora)

Változásra vágynak a németek. Egyre többeknek van elegük az Angela Merkel 16 éve tartó kancellársága végére elfáradó, a centrista politizálásban arculatát vesztő kereszténydemokratákból. Nem meglepő tehát, hogy a globális trend hullámán emelkedik a megújulást ígérő Zöldek csillaga. Olyannyira, hogy lassan már népszerűbbek a CDU–CSU-nál is.

Egyre nagyobb bajban vannak a német kereszténydemokraták. Egyszerre kell megküzdeniük a párton belüli utódlás, a CDU megújítása, kormányzó erőként a járvány és következményei, valamint a nemzetközi környezet számukra nem éppen kedvező változása jelentette kihívásokkal. A megoldandó feladatok külön-külön is megterhelők egy választási kampány előtt, hát még így együtt.

A legnagyobb gondnak az látszik, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elfáradt, beleszürkült a hosszú ideje tartó kormányzásba. Így aztán hiába tekinthető Angela Merkel kancellársága összességében sikeresnek, hiába vált minden korábbinál erősebbé az előző évtized elejére a gazdaság, és éltek jól a németek, a migránsválsággal megtört ez a minden tekintetben felívelő trend, a járvány pedig végképp idegessé tette a közhangulatot.

Erről is olvashat még a cikkben:
• A németek jó része már egyre kevésbé hisz abban, hogy a CDU képes újraindítani a gazdaságot
• Hasonló a helyzet, mint Helmut Kohl kancellárságának végén

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang április 30-án megjelent, 2021/18. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!