„Antiszemita utcák” Berlinben

„Antiszemita utcák” Berlinben

Martin Luther Street, Berlin (Forrás: Google Street View)

Még most is 290 köztér visel „antiszemita áthallású” nevet Berlinben – jelentette be december közepén a német fővárosnak az antiszemitizmus vizsgálatával foglalkozó megbízottja, Samuel Salzborn. A listán Luther Márton, az antináci Niemöller lelkész, Richard Wagner, Bismarck szerepel többek között Thomas Mann, Konrad Adenauer, Goethe, Herder és Hegel társaságában. A neveket négy kategóriába osztották, a legsúlyosabbnak vélt esetekben névváltoztatást javasolnak.

Alapvetően két ok miatt hunyt szemet eddig a német társadalom az „antiszemita utalásokat tartalmazó” utcanevek fölött, véli a berlini antiszemitizmus-biztos, Samuel Salzborn. Egyrészt 1949 óta a németek története a kényes múlt feltárása, az „emlékezet elleni védekezés” története, másrészt a lakosság 15–20 százalékában ma is ott gyökerezik az antiszemita gondolkodás.

Ugyanígy hárította a németség a gyarmatosítással való szembenézést is. Igaz, ami az utcaátnevezéseket illeti, itt történt változás: a Német Kelet-Afrika (a mai Tanzánia) egykori birodalmi biztosáról és kormányzójáról elkeresztelt berlin-neuköllni Wissmannstrassét tavaly április óta Lucy-Lameck-Strassénak hívják. A lépést akár elégtételadásként is felfoghatjuk, hiszen Lucy Lameck a felszabadult Tanzánia első női parlamenti képviselője és minisztere volt.

• Milyen kategóriák vannak?
• Milyen sors várhat például a Thomas Mannról vagy Konrad Adenauerről elnevezett utcákra és terekre?
• Egyáltalán, milyen fogadtatása volt a listának?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!