Április 8-áról szóljon az ének

Április 8-áról szóljon az ének

Szavazás Budapesten a 2018. április 8-ai parlamenti választáson (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Vaskos közhely ugyan, de repül az idő: most volt a harmadik évfordulója a legutóbbi, 2018. április 8-án tartott parlamenti választásnak. Ami azt jelenti, hogy – ha minden jól megy – nagyjából egy év van hátra a következő megmérettetésig. A mostani évforduló pedig jó alkalmat kínál mind a vissza-, mind az előretekintésre és annak végiggondolására, miben különbözött ez a választás a korábbiaktól, illetve miben fog különbözni tőle a 2022-ben esedékes voksolás.

2010-ben és 2014-ben egyaránt magától értetődő volt, hogy a választást a Fidesz fogja nyerni – egyedül győzelmének mértéke lehetett kérdéses. A 2018-as választásnak ellenben teljesen más volt az optikája: hosszú idő után ez volt az első voksolás, amely valamennyire nyitottnak látszott, sőt a kampány hevében sokak számára úgy tűnhetett, hogy az ellenzéknek is van esélye a győzelemre (ha ezt ma már megmosolyogtatónak éreznénk, emlékezzünk csak arra, milyen visszafogottan nyilatkoztak urnazáráskor a fideszes politikusok). Márki-Zay Péter váratlan győzelme a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson azt a benyomást keltette, hogy akár még egy komolyabb meglepetés is benne van a pakliban. S bár Simicska Lajos nem dobta le a tőle várt „atombombát”, az utolsó hetekben az ellenzéki sajtó számos rendkívül kellemetlen ügyet tárt fel a Fideszre nézve, és az ellenzéki szavazótábor is aktívabbnak látszott, mint az azt megelőző kampány idején.

Erről is olvashat a teljes elemzésben:
– Van egy tényező, ami látványosan nem változott 2018 óta
– A 2022-es választásnak egészen más a tétje az ellenzéki pártok számára, mint a 2018-asé volt

A teljes cikket a Magyar Hang április 9-i 2021/15. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!