„Áramütés, égés, halál, ez mind benne van a pakliban”

„Áramütés, égés, halál, ez mind benne van a pakliban”

Látkép a Durandáról (Fotó: Takács Kitti)

– Ha én tudok fizetni majd’ tizennégyezret, akkor más miért nem tud?! – kérdez vissza az áramlopást firtató érdeklődésünkre egy durandai asszony, aki nem árulja el a nevét. Velünk együtt hallgatja őt Ferenczy Dániel, a Városrendészet vezetője és Kévés Tamás, Gyöngyös jobbikos alpolgármestere. Az asszony a telepet ellepő „drogosok” miatt maradna anonim, akik az este nyolc óra utáni kijárási tilalmat sem tartják be.

(…)

– Sokan lopják a telepen az áramot. Nem tudom, miért csinálják, hát ez nem megoldás, még börtönt is kaphatnak érte talán – mondja, majd hozzáteszi, hogy ők dolgoznak, ezért aztán ki tudják gazdálkodni a hétezres számlát, amit csak a hűtő és a tévé hoz össze.

(…)

Rostás Aranka és Búza Károly, az áram- és energiaszegénységgel foglalkozó Fényhozók Alapítvány munkatársai is azt nyilatkozták a Magyar Hangnak, hogy „aki rászorul az áramlopásra, az életével fizethet érte”. – Áramütés, égés, halál. Ez mind benne van a pakliban – mondják, hozzátéve, hogy mindezt „senki nem jókedvéből csinálja, hanem azért, mert rákényszerül”. Szerintük épp ezért lenne szükség átfogó intézkedésekre: a minimális szükségleteket fedező energiamennyiség hozzáférhetőségének alapjognak kellene lennie.

A teljes riportot elolvashatja a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!