Mikulás Ferenc: Bosszantó, hogy lejáratnak ügyeket

Mikulás Ferenc: Bosszantó, hogy lejáratnak ügyeket

Mikulás Ferenc (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

 

Teljes szabadság van kezdettől fogva, engem sem kényszerített senki arra, hogy a magyar népmesekinccsel, a mondavilággal foglalkozzak – többek közt erről beszélt a lapunknak adott interjúban a kecskeméti filmstúdió alapító-vezetője. Mikulás Ferenccel arról is beszélgettünk, hogy mennyire nehéz ma animációs filmesként érvényesülni. Hiába ugyanis a kormányzati üzenetek, mégis nehéz pénzt szerezni hasonló produkciókra.

– Most is hozzákezdtünk az Árpád-házi szentekről szóló sorozathoz, de azt sem a kulturális kormányzat javasolta, saját magam gondolom ezeket fontosnak. (...) Tizenhárom epizódot terveztünk, de csak háromra van meg a pénz – mesélte. Kitért arra is, hogy elfogadott romastratégia van, viszont a  Cigánymesékből tizenhárom epizód készült el öt év alatt. – Reménykedtem abban, hogy a Norvég Alap pályázatain pénzt szerezhetek rá. Már előrehaladott tárgyalások folytak, amikor kiderült, hogy nem sikerült megállapodnia a kormánynak a Norvég Alappal. Így most csak bízni tudok abban, hogy a kulturális kormányzat ad támogatást a második évad befejezéséhez – mondta lapunknak a Kecskemétfilm vezetője.

Beszélgettünk Jankovics Marcell örökségéről, a bemutatás előtt álló Toldi sorozatról. Ahogy felmerült az is, hogy miközben a rendező mindig is a polgári oldalt erősítette, nem félt kritizálni sem, például A pozsonyi csata című animációs filmet. A kérdésben hasonló véleményen volt Mikulás is. – Engem is felháborított, amikor láttam a televízióban. Semmi nem derült ki számomra a csata jelentőségéről, a film formanyelvi megoldásai pedig szintén gyalázatosak voltak. (...) A nemzettudat erősítése valóban fontos lenne, de az ilyen selejtes dolgokkal épp ellenkező hatást érnek el – mondta.

• Harminc-negyven év múlva is működőképes lehet a Kecskemétfilm és a KAFF? Mi a helyzet a megvalósulás előtt álló Magyar Animáció Házával?
• Hogyan emlékszik a nemrég elhunyt egykori pannóniás vezetőre, Dr. Matolcsy Györgyre?
• Az olyan sorozatok, mint a Magyar Népmesék vagy a Mesék Mátyás királyról, el tudnak jutni a mai gyerekekhez is?

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang augusztus 6-án megjelent 2021/32. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!