Arccal a praxisközösségek felé – orvosok nélkül

Arccal a praxisközösségek felé – orvosok nélkül

Plavecz János háziorvos beadja a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinájából készült oltóanyagot egy idős férfinak tatabányai rendelőjében 2021. február 5-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Hiába a pluszpénz ígérete, egyelőre csak a bizonytalanság nő a háziorvosi ellátásban, mivel a frissen megjelent praxisközösségekről szóló rendelet nem ad választ a legalapvetőbb problémára, a szakemberhiányra.

– A praxisközösségek létrehozásának ötlete alapvetően jó és nyilvánvalóan nélkülözhetetlen az anyagi motiváció is. Az időzítés azonban a lehető legrosszabb, hiszen a háziorvosi rendszer még soha nem volt annyira leterhelve, mint napjainkban, amikor a koronavírus elleni védőoltások szervezését és beadását kell végezniük – mondta a Magyar hangnak Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász.

Hozzátette: sok olyan orvos van, akik a járvány után nyugdíjba fognak vonulni, az átalakulással járó további bizonytalanságot már nem vállalják.

A teljes cikkben erről is olvashat:
– Mi lehet a vonzó a háziorvosi munkában egy elmaradott, rossz infrastruktúrájú régióban?
– Mi az a praxisközösség?
– Anyagi juttatásokkal megreformálható-e az ágazat?

A válaszokat a Magyar Hang február 19-én megjelent 2021/8. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!