Malachónaljat és csapolt vermutot is kínál a budapesti mikro-Spanyolország

Malachónaljat és csapolt vermutot is kínál a budapesti mikro-Spanyolország

Az Arquitecto Pitpit (Fotó: Kaiser Ákos)

Amikor a XIII. században élt X. Alfonz király, akit Bölcs Alfonzként is emlegetnek, ágynak dőlt, udvari orvosai úgy rendelkeztek, hogy az étkezések között fogyasszon mindig kis falatokat egy pohár borral. Az egyik legenda szerint így született meg a tapa, vagyis a falatnyi éhségűző. Más elképzelések szerint a kocsmárosok találták ki: a felszolgált pohár italt gyakran kenyérrel, felvágottal vagy olajbogyóval teli tálkával „fedve” (spanyolul: tapada) kínálták, hogy így tartsák távol a bogarakat, de ez az ötlet segített megakadályozni a gyors lerészegedést is. Ma már a tapasozás a spanyol kultúra elengedhetetlen része, ami nem feltétlenül csak az ételről, sokkal inkább a társasági életről szól. Itthon is egyre népszerűbb ez a gasztronómiai hitvallás.

Egy évtizede, amikor a gazdaság még alig állt talpra a válság után, merész vállalásnak számított a fővárosi bulinegyedtől távol eső részen éttermet nyitni, ráadásul vendéglátós tapasztalat nélkül. Beck László és családja azonban nem riadt vissza a kihívástól. 2013-ban a Józsefvárosban nyitották meg tradicionális vonalat képviselő tapas bárjukat, a Padront. Az idő őket igazolta: sok egyéb mellett a madridi pacalnak, a gesztenyemézzel és pirított kecskesajttal sült padlizsánnak és a véreshurkagolyónak és persze elsősorban Beck Gabinak, „Madrénak” köszönhetően a Padron mára intézménnyé vált.

A Horánszky utcai apró hely minden részletével tökéletesen megidézi az andalúz tapasbárok zsúfolt-pörgős hangulatát, nem is akartak ezen a családias jellegen változtatni. Emiatt sem merült fel bennük, hogy a siker nyomán új helyet nyissanak; a sors azonban közbeszólt. A pandémia idején találta meg őket a lehetőség, hogy a közeli Ötpacsirta utcában, az egykori Építész Pince helyén – mely a 60–70-es évek értelmiségének egyik kedvelt találkozási pontja volt, ahol Vujicsics, Pilinszky és Mészöly is sokszor megfordult –, Budapest egyik legszebb kertjében nyithatnak éttermet. Beck László és fia, Beck Márton feleségével, Zádori Adrienn-nel együtt kapva kapott az alkalmon, csatlakozott hozzájuk Márton régi barátja, Farkas Gábor és felesége, Kovács Kata is. Így született meg az Arquitecto Pitpit – előbbi az építész, utóbbi a pacsirta spanyol elnevezése az egyik nyelvjárásban.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!