Árstop helyett „Éléskamra programot” hirdetne Róna Péter

Árstop helyett „Éléskamra programot” hirdetne Róna Péter

Új, a tojással és a burgonyával kiegészített, élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzletben 2022. november 14-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A kereskedők már nagyon várják, hogy végre kivezessék a 2021 őszétől érvényben lévő ársapkákat, mert azok jelentős veszteséget generálnak költségvetésükben. Igaz, ezt az árstop alá nem tartozó termékek árának emelésével részben ellensúlyozni tudják, ami viszont emeli a pénzromlás tempóját.

A piacidegen hatósági ár megszüntetése legkorábban április végén várható. A kormány kommunikációja szerint ugyanis akkor kerülhet sor az intézkedés kivezetésére, ha lassulni látszik az infláció. Miután a februári adatok – a januári 25,7 százalékról 25,4 százalékra esett a pénzromlás mértéke – azt mutatják, talán elérkezett a trendforduló, elképzelhető, hogy az infláció jelentős mérséklődésének köszönhetően a kormány május elejétől kivezeti az ársapkákat.

Nagy kérdés azonban, hogy mi lesz azokkal a milliókkal, akiknek valóban szükségük van az alapvető élelmiszerek kedvezményes vásárlására. A mostanáig napvilágot látott információk szerint erre nincs elképzelése a kormánynak. Van viszont Róna Péternek, aki egy, az Egyesült Államokban 80 éve futó szociális programra épülő hazai rendszerrel segítené az árstopok kivezetését követően a legszegényebb másfél millió magyar egészséges élelmezését.

 

• Technikailag hogyan lehetne megoldani a kedvezményes élelmiszervásárlást?
• Hogyan akadályoznák meg a visszaélést?
• Honnan lehetne finnaszírozni a boltok ebből keletkező veszteségét? 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!