Aszad győzelme előre borítékolható

Aszad győzelme előre borítékolható

A SANA szíriai állami hírügynökség által közreadott felvételen Bassár el-Aszad szíriai elnök (k) imádkozik az íd al-adha muzulmán áldozati ünnep alkalmából tartott imádságon a damaszkuszi al-Ravda mecsetben 2018. augusztus 21-én (Fotó: MTI/EPA/SANA)

Egyre biztosabb, hogy megtartják tavasszal a hétévente esedékes elnökválasztást Szíriában, pedig többen már most kétségbe vonják annak legitimitását. Bassár el-Aszad elnök számára ugyanis éppen most jött el a pillanat, hogy még időben bebiztosítsa pozícióját, mielőtt tárgyalnia kellene azokról az alkotmányjogi reformokról, amelyek a hatalmát korlátoznák.

De kik lesznek ezúttal Aszad kihívói?

Mint ismert, Szíriában az ellenzék egy része elfogadja a Baasz Párt vezető szerepét az országban. Ám létezik egy rendszeren kívüli ellenzék is, amelynek eszében sincs belemenni abba, hogy Aszad pártja privilégiumokat élvezzen – ezért már jó ideje illegitimnek tekintik a szíriai választásokat. A legutóbbi elnökválasztáskor, 2014-ben Aszad mellett csupán két meglehetősen ismeretlen jelölt indult, mert egy törvény gyakorlatilag ellehetetlenítette az összes többi jelölt indulását, emellett az akkor már három éve dúló háború is megnehezítette a szavazást. Ezért a rendszerrel szemben álló ellenzék a választás bojkottjára szólított fel, ám ez egyáltalán nem mutatkozott meg az eredményekben: a részvétel több mint 73 százalékos volt az elnökválasztáson – Aszad a szavazatok 89 százalékát szerezte meg –, amit aztán a nyugati országok többsége nem fogadott el legitimnek.

A teljes cikket a Magyar Hang február 26-án megjelent 2021/9. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!