Aszad kitör az elszigeteltségből

Aszad kitör az elszigeteltségből

Damaszkusz, 2018. március 18.
A SANA szíriai állami hírügynökség által közreadott képen Bassár el-Aszad szíriai elnök (k) a lázadók ellen harcoló kormánykatonákkal találkozik 2018. március 18-én. (MTI/EPA/SANA)

Különleges diplomáciai eseményeknek lehetett tanúja a világ az elmúlt két hónapban: Bassár el-Aszad szíriai elnök először Ománba, majd az Egyesült Arab Emírségekbe látogatott. Az esemény azért váltott ki nagy érdeklődést, mert a szíriai háború kezdete, vagyis 2011 óta ez volt az első alkalom, hogy Aszad arab országba látogatott. Ez pedig már csak azért is hatalmas diplomáciai siker, mert a háború kitörése után Szíriát kizárták az Arab Ligából, most viszont egyre több jel utal arra, hogy az országot újra visszafogadnák a nemzetközi közösségbe.

Milyen esélyei vannak Aszadnak, hogy kitörjön a nemzetközi elszigeteltségből?

Hogy Aszad nemzetközi visszatérésének esélyeit lássuk, először a szíriai vezetés legitimitását kell vizsgálnunk. 2011-től számos ország ismerte el az úgynevezett Szíriai Nemzeti Tanácsot valamilyen formában Szíriai képviselőjeként. Míg egyes országok Szíria egyetlen legitim kormányaként tekintettek a zömében ellenzéki szervezetekből álló testületre, addig mások csupán annyiban, mint partner a Szíriáról folyó tárgyalásokon. Noha az Európai Unió elismerte a Szíriai Nemzeti Tanácsot, mint a szíriai polgárháború zűrzavarában a szíriai emberek legitim képviselőjét, az uniós tagállamok egészen máshogy álltak ehhez a szervezethez.

Aszad pozícióját persze nem csak a nemzetközi legitimáció kérdése gyengítette meg, hanem a Szíriai elleni nemzetközi szankciók is, amelyek miatt az egykor virágzó közel-keleti ország egyből a pária-államok között találta magát.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!