Már egy öngyilkosságra készülő fiatal látványa sem elég, hogy az emberek segítsenek?

Már egy öngyilkosságra készülő fiatal látványa sem elég, hogy az emberek segítsenek?

(Forrás: Pixabay)

Egy civil szervezet azon dolgozik, alapvető norma legyen az együttérzés. Sőt, tapasztaljuk meg, hogy ha az első lépést megtesszük, a közösség ereje a legreménytelenebb helyzetekben is változást hozhat.

Néhány hete egy fiú öngyilkosságra készült a Margit hídon. Az elhaladó autósok közül akadt, aki segítségnyújtás helyett arra biztatta, vesse magát a mélybe. Egyetlen járókelő volt, a 22 éves Fináncz Dominik, aki a bajba jutott fiatalember segítségére sietett, és a rendőrség kiérkezéséig megakadályozta a tragédiát. A magyar társadalom lehangoló mentális állapota, a szolidaritás hiánya, közöny, elidegenedés – sokféle magyarázat született az eset kapcsán. Ennyire eldurvultak volna a közállapotok? Már egy öngyilkosságra készülő fiatal látványa sem elég, hogy az emberek egy pillanatra megálljanak, és segítsenek? – merült fel a kérdés.

Létezik egy civil szervezet, amelynek a fő célja éppen az, hogy változás induljon el ezen a téren. Minél többeket inspirálni, hogy a bajba jutottakon segítsenek. A Hősök Tere Alapítvány munkatársai szerint nincs okunk túlzott pesszimizmusra, a fenti esetben tapasztalt közöny pedig a világ bármely pontján megtörténhetett volna. „Az vagy, amit teszel!” – hirdetik, és 2013 óta azon dolgoznak, minél több fiatalt és felnőttet elérve az együttérzést alapvető társadalmi normává tegyék.

• Mire tanítják a fiatalokat?
• Milyen terepgyakorlatokat végeztetnek velük?
• A mindennapokban milyen haszna lehet, ha áttörjük a közöny falát?

A teljes cikket a Magyar Hang június 24-én megjelent, 2022/26. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!