Az állam illúziója

Az állam illúziója

Az augusztus 20-i tűzijáték pirotechnikai eszközeit telepítik a Nuvu Kft. munkatársai az Erzsébet hídon 2021. augusztus 19-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Minden idők leglátványosabb, fesztiválhangulatú ünnepségsorozatát szervezte meg a kormány idén augusztus 20. alkalmából. A szándék világos és részben érthető: közpénzt nem kímélve demonstrálni a Szent István-i keresztény magyar állam születésnapján a mai állam erejét, egyben járványügyi korlátozásoktól mentes szórakozást nyújtani minél több embernek, járulékos haszonként pedig segítséget a turisztikai ágazatnak. Nem vagyok virológus, sem rábeszélni nem akarok senkit semmire, sem lebeszélni semmiről. Ha az önfeledt ünneplésnek lesz hatása a hónapok óta kordában tartott járvány alakulására, az a politikai döntéshozók felelőssége.

Az ünnep évről évre lehetőséget kínál arra, hogy pillantást vessünk a magyar állam állapotára. Nem lehet erős, a közjót szem előtt tartva a polgárai szolgálatában álló államról beszélni ott, ahol nemzetközi összehasonlításban lakosságarányosan az egyik legnagyobb pusztítást okozta emberéletekben a koronavírus.

Néhány megállapítás a cikkből:
• Az állam elhagyta őrhelyét
• Általános a bizalomhiány: az orbáni rezsim tekintély nélküli autokrácia

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 19-én megjelent 2021/34. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!