Az alternatív miniszterelnök

Az alternatív miniszterelnök

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke előterjesztőként felszólal az MNB 2021. évről szóló üzleti jelentése és beszámolója, valamint az MNB 2021. évről szóló határozati javaslat együttes általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. március 8-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A NER nem úgy lett kitalálva, hogy a rendszernek köszönhetően magas tisztségekbe került személyek alapvetően és nyilvánosan megkérdőjelezzék a kormányzás eredményességét. Nem tilos ugyan kisebb jelentőségű szakpolitikai részletekben ellenvéleménnyel élni, de elvárás, hogy ez lehetőleg a nyilvánosságtól elzártan valósuljon meg, hadd képződjön és maradjon meg az egységes kormánynak és pártnak a képe a közvéleményben. Tabusértés, ha egy magas rangú neres közszereplő és/vagy döntéshozó alapjaiban és nyilvánosan kérdőjelezi meg a kormányzati politikát.

Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökeként is az Orbán-rendszer egyértelmű hívének mutatkozott, ám 2019-ben történt megismételt kinevezése óta egyre határozottabban bírálja a kormányt. A Magyar Nemzet online felületén, illetve a Növekedés.hu-n megjelent írásaiban eleinte még csak az addigi jó teljesítmény további fokozására biztatott, de alapvetően kedvezőnek láttatta Magyarország gazdasági helyzetét. A covidjárvány idején azonban a jegybankelnök egyre többször fogalmazott meg bírálatot a kormány felé, így jutottunk el a parlament gazdasági bizottságának tavaly decemberi üléséig, ahol már élesen bírálta a kormányzati gazdaságpolitikát, és nem fukarkodott a negatív jelzőkkel az Országgyűlés ez évi márciusi ülésén sem. „Utat tévesztettünk”, „gyenge kormányzati munka”, „megszűnt a gazdaságpolitika összhangja az MNB és a kormány között”, „ a miniszterelnök sajnos nem fogadta meg a tanácsot”, „műhiba”, ilyen és ehhez hasonló kifejezések hagyták el a jegybank elnökének száját, amelyek – tekintettel az általa vezetett intézmény kiemelt fontosságára – okkal keltettek figyelmet kül- és belföldön.

• Miről szól az Orbán–Matolcsy-konfliktus?
• Bosszút állhatna-e a kormány Matolcsyn?
• Jöhet egy Matolcsy-párt?

A teljes cikket a
Magyar Hang március 24-én megjelent, 2023/12. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!