Az ellentmondásos Gyurcsány-párt

Az ellentmondásos Gyurcsány-párt

Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára Brüsszelben 2019. május 29-én (Fotó: Arató László)

Furcsa a Demokratikus Koalíció helyzete. Egyfelől a legnagyobb ellenzéki párt lett a 2022-es választások után az Országgyűlésben, másfelől a további jelentős erősödésre egyelőre várnia kell. Erősen keserédes a helyzet.

Az ellenzék jelenleg kisebb és még kisebb pártokból áll, hozzájuk képest valóban a Gyurcsány Ferenc vezette párt a legprofesszionálisabb és a legerősebb. Ám már az elsőség ügyében beleütközünk a viszonylagosságba, hiszen mandátumainak száma csupán 15, s tőlük nem sokkal van lemaradva a Momentum és a Jobbik a maguk 10-10 mandátumával. A kormányváltás ismételt elmaradása miatt a párt egyelőre erősen korlátozott karrierlehetőséget tud csak kínálni, vagyis politikusainak ismét várniuk kell újabb négy évet (vagy akár még többet), hogy miniszteri, államtitkári tisztséghez jussanak. A Fidesz vártnál nagyobb győzelme azt is jelenti, hogy el kellett búcsúzni a 30-40 fős frakció álmától, vagyis számos elnökségi tag, helyi politikus maradt le a parlamenti mandátumról. A párt immáron krónikusan gyenge a falusi-kisvárosi vidéki területeken. Hiába összpontosított a DK a saját jelöltjeire a 2022-es választási kampányban (ezekből összesen 32 volt), vidéken egyetlen DK-s jelölt sem tudott győzni, Budapesten négy egyéni győztesük volt, azok is csak a pesti oldalon, mert Budán még az előző évben megrendezett előválasztások idején alaposan megverték a DK-sokat a Momentum és a Párbeszéd jelöltjei.

• Mi a gond a DK törvénytelen kormányos üzenetével?
• Miért problémás, ahogy a párt az internetes sajtóhoz viszonyul?
• Mi nehezíti a DK szerethetőségét, és mi lehet erre a megoldás?

A teljes cikket a Magyar Hang június 17-én megjelent, 2022/25. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!