Az elmúlt évtizedek egyik legrosszabb éve lehet az idei a fecskéknek, ez pedig mindenkinek fájhat

Az elmúlt évtizedek egyik legrosszabb éve lehet az idei a fecskéknek, ez pedig mindenkinek fájhat

Fecskék (Fotó: Shutterstock)

Régebben elképzelhetetlen volt Magyarországon olyan vidéki porta, ahol ne fészkelt volna fecske. A falusi emberek meg is becsülték a madarat, mert tudták, hogy rengeteg kártevő rovart pusztít el. Egyes megfigyelések szerint egy szezonban egy füstifecskecsalád egymillió legyet, szúnyogot és apró lepkét fogyaszt el. A mérési adatokon alapuló becslés szerint pedig minden egyes fecske körülbelül 1 kilogramm repülő rovartól szabadít meg minket, csak a költési időszakban. Ezért is aggasztó, hogy 2000 óta 60 százalékkal csökkent a hazai fecskeállomány.

– Ez azt jelenti, hogy augusztusonként kétmillióval kevesebb fecske van itthon, mint volt két évtizeddel ezelőtt, és mivel egyedenként legalább egy kilogramm rovart esznek meg, kétezer tonnányi kártevő vagy betegségeket terjesztő rovar marad a nyakunkon évről évre. Ez óriási mennyiséget jelent, amit aztán a nagyüzemi mezőgazdaság mérgekkel próbál elpusztítani – mondta lapunknak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője.

Erről is olvashat a cikkben:
• Miért lehet az idei az elmúlt évtizedek egyik legrosszabb éve a fecskéknek hazánkban?
• Mivel pusztítjuk az állomány?
• Mit köszönhetünk a fecskéknek?

A teljes cikket a Magyar Hang május 21-én megjelent 2021/21. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!