Az EU-s értékek közül leginkább a pénz tetszik a Fidesznek

Az EU-s értékek közül leginkább a pénz tetszik a Fidesznek

Orbán Viktor uniós zászlók mögött (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Most, amikor nehéz tisztán látni azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor mit mondott uniós tagságunkkal kapcsolatban, érdemes felidézni, mit lehet elveszíteni az EU-ból történő kilépéssel. Nemrégiben emlékeztek meg az Európai Parlamentben a közös piac harmincadik születésnapjáról, ahol még a Fidesz is előnyökről beszélt – de hátrányokat is emlegettek.

Az Európai Unió kétségkívül legnagyobb vívmánya az egységes piac. Ez lehetővé teszi, hogy az áruk, a szolgáltatások, a tőke és az emberek ugyanolyan szabadon mozogjanak a tömbön belül, mint egy országon belül. Az egységes piac magában foglal uniós és az EU-n kívüli országokat is: Izland, Liechtenstein és Norvégia az EU-val létrehozott Európai Gazdasági Térségen keresztül kapcsolódik, míg Svájc egy sor kétoldalú megállapodást kötött az EU-val, amelyek részleges hozzáférést biztosítanak az országnak az egységes piachoz. A cégek számára a harmonizáció és a szabványok kölcsönös elismerése lehetővé teszi, hogy termékeiket egy több mint 450 milliós piacon értékesítsék. Miután elhárultak a kereskedelmi akadályok az EU-n belül, a forgalom óriási növekedésnek indult. Míg 1993-ban az EU más országaiba irányuló árukivitel 671 milliárd eurót tett ki, addig 2021-ben ez már több mint 3,4 billió euróra emelkedett.

A teljes cikket a Magyar Hang február 3-án megjelent, 2023/5. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!