Az igazság középen van

Az igazság középen van

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Hegedüs Zsuzsa bohózatba fulladt lemondása önmagában is sokat elárul a nemzeti együttműködés rendszeréről. Ennél is árulkodóbbak azonban a volt miniszterelnöki főtanácsadó első felindulásból adott nyilatkozatai, amelyeket nem lehet csak úgy visszavonni, mint magát a lemondást (persze a jelek szerint azt sem lehetett visszavonni, de a NER-ben legalább mindig lehet puhára esni). A szokatlanul kemény mondatok közül egyet különösen érdemes kiemelni: azt, amely szerint a miniszterelnök „beleszeretett” az Arthur Finkelstein amerikai kampányguru által képviselt politikafelfogásba. Eszerint a politikai siker kulcsa a társadalom tudatos megosztása: olyan közéleti témák felkarolása vagy előállítása, amelyek már-már háborús szembenállást idéznek elő.

Ezzel kapcsolatban érdemes elejét venni néhány félreértésnek. Először is nem teljes titokban zajló szerelmi viszonyról van szó, hiszen számos elemző felhívta már a figyelmet arra, hogyan formálták Finkelstein alapvetései a Fidesz 2014 utáni kampányait. Arra azonban eddig még nem került sor, hogy valaki a kormányfő közvetlen környezetéből beszéljen ilyen nyíltsággal erről az afférról. Másodszor nem arról van szó, mintha a Fidesz Finkelstein szerződtetéséig patyolattiszta lett volna ebből a szempontból: a társadalmi polarizáció erősítése, az ellenfelek kijelölése, a „mi–ők” (vagy akár a „jók–rosszak”) tengely világos megképzése korábban is szerves része volt Orbán Viktor politikájának – amivel természetesen nem volt egyedül a hazai palettán. Az viszont, hogy a társadalom megosztása puszta taktikai eszközből a Fidesz hatalomgyakorlásának egyik legfontosabb pillérévé vált, új fejlemény a magyar politikában, s mint ilyen fontos adalék az érett orbánizmus megértéséhez.

• Miként vált robbanóeleggyé itthon a finkelsteini recept?
• Mi a legvégzetesebb probléma, amit okoz?
• A gazdasági válság képes lehet-e felülírni a Fidesz által generált ideologikus konfliktusokat?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 5-én megjelent, 2022/32. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!