Az iskolakezdés újabb menekülthullámot indíthat Kárpátaljáról

Az iskolakezdés újabb menekülthullámot indíthat Kárpátaljáról

Ukrajnai menekültek Mezőkaszonyban (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Egyre több kárpátaljai magyar család dönt úgy, hogy a tanév lezárása után Magyarországra költözik, ahová a családfő már hónapokkal ezelőtt átjött – értesült lapunk a helyiektől, akik szerint még csak most indulhat el igazán a teljes családok áttelepülése Magyarországra. Mindeközben semmi jele annak, hogy a már korábban eljött magyarok visszatérnének egykori otthonukba, sőt egyre többen döntenek úgy, hogy tartósan Magyarországon rendezik be az életüket.

A Magyar Hang az ukrajnai háború kirobbanása óta már számos alkalommal foglalkozott a kárpátaljai magyarság jelenlegi lélekszámával, a megszólaló helyi politikusok és szakértők azonban meglehetősen különböző számokról beszéltek. Az optimistábbak szerint még mindig százezer felett van az ottani magyarok száma, sőt a magyarság aránya még emelkedhet is Kárpátalján a menekülthullám miatt a pesszimistábbak viszont egészen más trendekről számoltak be.

• Hogyan alakul a beiratkozások aránya az iskolákban?
• Mennyivel csökkenhet a magyar tanulók összlétszáma?
• A kárpátaljai magyar családok hány százaléka távozhatott eddig?

A teljes cikket a Magyar Hang július 1-jén megjelent, 2022/27. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!