Az Orbán-rendszer legitimitása

Az Orbán-rendszer legitimitása

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ezzel az írással egy új cikksorozat veszi kezdetét, amelynek középpontjában a mostani hatalom közjogi-szakpolitikai döntései, a hatalmi rendszeren belüli erőcsoportok, küzdelmek, a társadalom és a gazdaság politikai relevanciával bíró folyamatai, valamint a pártok közötti csatározások, a pártok helyzete áll majd.

Lehet itt még bármilyen kérdőjel a Fidesz ilyen nagy arányú győzelme után? A Fidesz eddigi története során még sosem tudott annyi szavazatot összegyűjteni, mint éppen a 2022-es országgyűlési választásokon, amikor több mint hárommillió voksot kapott a kormánypárt listája, és belföldi szavazóinak száma is meghaladta a 2,8 millió főt. A nyugati demokráciában a kormánypártok támogatottsága az idő előrehaladtával egyre inkább megkopik. Nálunk ehhez képest a Fidesz országgyűlési eredménye a 2018-as parlamenti választáshoz képest még javult is.

Nem a napnál is világosabb Orbán Viktor politikai rendszerének elfogadottsága? Nem érdemes elhamarkodni a választ. Mint a cikk végére kiderül, egy politikai rendszer támogatottságának kiemelten fontos, de nem kizárólagos eleme a választásokon megnyilvánuló támogatottság.

A teljes cikket a Magyar Hang április 22-én megjelent, 2022/17. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!