Az örmény társadalom elfáradása és békevágya tartotta a hatalomban Pasinjánt

Az örmény társadalom elfáradása és békevágya tartotta a hatalomban Pasinjánt

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök voksol egy jereváni szavazóhelyiségben 2021. június 20-án, az előrehozott parlamenti választások napján. MTI/EPA/Narek Alekszanjan

Beletörődni látszik Nikol Pasinján győzelmébe a revánsra készült ellenzék. Ugyan kilátásba helyezték, hogy az alkotmánybíróságon támadják meg az eredményt, utcai tiltakozásokra azonban nem került sor. Moszkva gratulált az Örményországot 2018 óta irányító politikusnak, akinek elsöprő sikerét látványosan ünneplik Bakuban és Ankarában. De hoz-e békét a régióban az a tény, hogy nem a Karabah visszaszerzésében reménykedők győztek?

Kevesen várták Nikol Pasinján győzelmét a június 20-án tartott előre hozott örményországi parlamenti választásokon. A győzelem aránya pedig végképp meglepett mindenkit. A karabahi vereség ellenére a kormányfő Polgári megegyezés nevű pártja a szavazatok több mint felét (54 százalék), míg az egykori államfő, Robert Kocsarján vezette ellenzéki Örményország nevű blokk mindössze 21 százalékát szerezte meg. Harmadikként 5,23 százalékkal bejutott még a parlamentbe egy másik volt államfő, Szerzs Szargszjan blokkja, annak ellenére, hogy a pártszövetségek számára megszabott 7 százalékos küszöböt nem érte el, de az örmény alkotmány szerint a parlamentben legalább három pártnak kell lenni. Szargszjan pártján kívül még 22 párt és pártszövetség maradt a bejutási küszöb alatt, ők már nem kapnak mandátumot.

 

Erről is olvashat a cikkben:
• Miért nem tudott győzni az ellenzék?
• Miért nem akarnak újabb háborút az örmények?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!