Az oroszoknak és az ukránoknak sincs elég lőszerük

Az oroszoknak és az ukránoknak sincs elég lőszerük

Ukrán katonák egy BM–21 Grad típusú rakéta-sorozatvetővel lőnek orosz állásokat a frontvonalon, a Donyecki területen levő Bahmut közelében 2022. november 24-én (Fotó: MTI/AP/Libkos)

A tüzérségi eszközök mára hiánycikké váltak – közölte a héten Michal Strnad, a cseh CSG hadiipari vállalat vezetője, aki szerint az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás miatt akár tíz–tizenöt évig is eltarthat, mire sikerül újra feltölteni a készleteket. A cégvezető szerint a hiányt már az ukrán erők is megérezték, ezért a CSG a jelenlegi 100 ezerről 150 ezer darabra növeli majd az általa gyártott 155 milliméteres tüzérségi lőszerek mennyiségét. A termelőeszközök hosszabb beszerzési ideje miatt azonban ez csak nagyjából két év múlva válik lehetségessé, ami még inkább aggasztja az ukránokat.

Persze már jóval korábban meghúzták a vészharangot Nyugaton. Emlékezetes: Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője már szeptember elején jelezte, hogy az unió fegyverkészletei fogyóban vannak, ezért sürgette a tagállamokat, hogy jobban hangolják össze a hadianyagokra fordított kiadásaikat. Az uniós diplomácia feje szerint közös fegyverbeszerzésekre lenne szükség, mert így a közösség olcsóbban megúszhatná a vásárlást.

• Miért van kevés lőszere a Nyugatnak?
• Az oroszokat is lőszerhiány hátráltatja? Őket miért?
• Melyik fél fog kifogyni előbb a tüzérségi eszközökből?

A teljes cikket a Magyar Hang december 9-én megjelent, 2022/50. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!