Ez a háború az ukrán társadalom első közös történelmi élménye

Ez a háború az ukrán társadalom első közös történelmi élménye

Orosz támadásban megrongált járműben ül egy férfi a Kijev szomszédságában lévő Brovariban 2022. március 1-jén (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Egy olyan háborúban, ahol egy katonai szempontból egyértelműen erősebb nagyhatalom, egy atomhatalom támad meg egy kisebb és gyengébb országot, mindig kulcsfontosságú a civil lakosság magatartása – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Tálas Péter. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője ezt azzal indokolta, hogy a lakosság védelemben való részvétele meghosszabbíthatja a megtámadott ország ellenállását, illetve fokozottabb szimpátiát és ellenlépéseket válthat ki a külvilágból. Ukrajna esetében pedig – amely az új nemzetállamok közé tartozik – azért is fontos, mert ez a háború az ukrán társadalom első közös történelmi élménye lesz.

Jójárt Krisztián, az intézet munkatársa pedig arról beszélt, hogy Kijev megszállása valószínűleg nem szerepelt az eredeti célok között. Az orosz vezetés úgy tűnik, saját maga is elhitte, hogy egy „különleges művelet” keretében az orosz légideszant-erők képesek lesznek Kijev környéki repterek elfoglalásával légihidat kiépíteni, majd elfoglalni az ukrán kormányzati épületeket, és likvidálni Zelenszkijt. 

• Miért nem tudták még elfoglalni az oroszok Kijevet?
• Mennyire számít a civilek ellenállása?
• Meddig húzódhat még el az ukrajnai konfliktus?
• Mennyiben befolyásolná az invázió sikerét, ha a belarusz hadsereg is megindul Ukrajna ellen?
• Az Oroszország elleni gazdasági szankciók mikor lesznek képesek befolyásolni Moszkva magatartását?

A teljes cikket a Magyar Hang március 4-én megjelenő, 2022/10. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!