„Azt hittem, viccelek” – Szeremley Huba emlékére

„Azt hittem, viccelek” – Szeremley Huba emlékére

Szeremley Huba (Fotó: Tóth Tibor)

Több mint tíz éve nem találkoztunk – és már nem is fogunk. Előtte sokszor összefutottunk sok helyen. Ő készítette a bort, én ittam, írtam is róla sokat, tehát adta magát. Aktív volt Szeremley Huba számtalan tekintetben, nem csupán termelt, hanem kezdeményezett, tervezett, szervezett, pörgött is, ahol csak lehetett. Egyet kiemelve: a Pannon Bormíves Céhnek, a jó boros magyar borászok első szövetkezésének életre hívása is neki volt köszönhető nem kis részben.

Mindezeket megelőzték badacsonyi sikerei. A borvidéken, ahol a 90-es években még mindent vitt a félédes szürke, nem pusztán visszakanyarodott a régihez, inkább újba kezdett. Akkor, amikor épp nyílt a világ, és a közönség úgy érezte: szépre és igazira van szüksége. Szeremley olaszrizlingre, kéknyelűre, száraz szürkebarátra, természetes édes borokra, igaziságra építő birtoka berobbant és a csúcsok csúcsára rakétázott egykettőre. A területek nőttek, egészen 150 hektárig, a szervező munka is hozott gyümölcsöket, a badacsonyi étteremnél akkoriban talán egy sem volt különb a tó körül, és új vállalkozások is születtek az Alföldön és másutt, nem csupán borosak, szürke marhásak meg másmilyenek szintén. Majd valami megbicsaklott.

A teljes cikket a Magyar Hang május 21-én megjelent 2021/21. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!