Bánk bán szakáll nélkül

Bánk bán szakáll nélkül

Kiss Ferenc a Magyar Rádió stúdiójában (1969) (Forrás: Fortepan)

Ki volt Kiss Ferenc? Hogyan emlékezünk a kiváló színészre és meghatározó tanáregyéniségre, egyben a Színészkamara pályatársakat ellehetetlenítő, háborús bűnösként elítélt elnökére? Lánya, Kiss Éva és veje, Kovács István László terjedelmes kötetet jelentetett meg a művészről (Kiss Ferenc, a színész, Kairosz Kiadó), amelynek gerincét Kiss Ferenc (1893–1978) memoárja adja.

A fényképen a robusztus, ám már öreg Kiss Ferencet a még robusztusabb, szakállas Szennik György képzőművész magasra emeli. Hétvégi tréfa, lazítás valamikor a hatvanas években, amelyről készült másik fotó is, ezen Szennikné, Kiss Ferenc és Fenyő Aladár látható. A felvétel jellegzetes magyar vagy kelet-európai abszurd, amely jól mutatja lelki viszonyaink összetettségét: két, háborús és népellenes bűnök miatt elítélt, az antiszemita kurzusban aktív szerepet vállaló férfi a harmadikkal, a zsidó származású, üldözött Fenyő Aladár színésszel boldogan piknikezik.

Erről is olvashat még a cikkben:
• Történelmi magánügyek
• Bűnhődés
• A valódi bűn

A teljes cikket a Magyar Hang május 14-én megjelent 2021/20. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!