Egy szamárral járta be fél Európát Banka Roland

Egy szamárral járta be fél Európát Banka Roland

Banka Roland és Rocinante (Fotó: Banka Roland)

Banka Rolandra először két éve figyelt fel az ország közvéleménye, amikor a MÁV megosztott egy fotót, amelyen egy a vonat folyosóján türelmesen álldogáló málhás szamár látható. Mint később kiderült, az állatot Rocinanténak hívják, és gazdájával már fél Európát bejárta. Nagyrészt gyalog, néha lószállító utánfutón, a vonat használatára csak egyszer vitte rá őket a kényszer. A férfi Rolandante néven vezetett blogot az utazásaikról, most pedig A szamaras zarándok című könyvben összegezte vándorlásai történetét.

Mindenki érzi úgy néha, hogy eljutott Dante nagy sötétlő erdejébe, ahonnan nem látszik kiút. Hogy ki hogyan, milyen stratégiákat alkalmazva keveredik ki a „sűrü, kúsza, vad vadonból”, az egyéni habitus kérdése. A magyar–filozófia szakos tanári diplomával rendelkező, ám a tanításon túl egyéb munkákat is végző Banka Roland ebben a helyzetben olyan döntést hozott, ami sokunk fejében megfordulhatott már hasonló esetben, ám meglépni csak nagyon kevesen merik: elindult világgá. 

– A zarándoklatra mint önismereti túrára indulók rendszerint be tudnak számolni valami sorsszerűnek ható életeseményről vagy megmagyarázhatatlan útra kelési vágyról, aminek én szívesen tulajdonítok transzcendens jelentőséget – állítja Roland, aki számára ez a hívás egy minden mindegy állapotban öltött testet, „úgy éreztem, hogy ennél rosszabb már úgysem lehet, szóval értelmetlen a halogatás: elindulok, majd lesz valami”. Meg is beszélte egy barátjával, hogy közösen vágnak neki a zarándoklatnak. Csakhogy a barát végül visszakozott, ám egy értékes ötlettel gazdagította Rolandot. Egy beszélgetés alkalmával ugyanis felvetette, hogy jó lenne, ha nem nekik kellene cipelniük azt a rengeteg terhet, amivel a nomád életmód jár, hanem szerezniük kellene valamit erre a célra: például egy szamarat. Ő csak viccnek szánta ezt az ötletet, ám Roland nem tudott szabadulni tőle. – Ez volt a végső puzzle-darab a jövőm kirakójához, innen már nem volt visszaút – jegyzi meg. Végül 2013-ban indult útnak, hogy végigjárja az El Caminót, azaz a Szent Jakab-zarándokutat.

• Melyek azok a vállalhatatlan kompromisszumok amelyek miatt egy az élet kapujában álló fiatal úgy dönt, hogy világgá megy egy szamárral az oldalán?
• Miért Don Quijote-t tartja követendő mintának?
• Mit tanult egy hetven éves japán zarándoktól?
• Hogyan veszik át az állatok a flow-t?
• Mit lehet kezdeni a zarándoklat tapasztalataival Magyarországon?

Mindezekre a kérdésekre választ kaphat az olvasó az alábbi cikkből, és Banka Roland A szamaras zarándok című könyvéből.

A teljes cikket a Magyar Hang december 10-én megjelent 2021/50. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!