Bass László: Most generálisan kinyilvánították, hogy többé senki sem támaszkodhat az államra

Bass László: Most generálisan kinyilvánították, hogy többé senki sem támaszkodhat az államra

Bass László (Fotó: Adománytaxi)

A kormány most az üzeni: innentől csak magadra számíthatsz – mondta lapunknak Bass László szociológus, gyermekszegénység-kutató a szociális törvény módosításáról. Szerinte az Orbán-kabinet úgy döntött, hogy nem éri meg zsákszámra önteni a pénzt „alulra”, ahol csak felélik a támogatást. Ahova a transzfereket irányítani kell, az a társadalmi struktúra teteje és közepe – ez azonban nem keresztény, hanem szélsőségesen liberális gondolkodásmód – fogalmazott az interjúban.

Most generálisan kinyilvánították, hogy többé senki sem támaszkodhat az államra. Azt hiszem, ez a szándék áll a szétesőben lévő állami egészségügy és oktatási rendszer tudatos elengedése mögött is – mondta. Szerinte az állami védőháló megszűnt, illetve most vagdossák szét az utolsó szemeit. Arról is beszélt, hogy a mintegy félmilliós leszakadó réteg felett csak úgy elhúztak a prosperitás évei, a lehetőségek, a jövedelmek, az elérhető szolgáltatások lényegében változatlanok.

• Mit szeretne elérni a szociális tö9rvény módosításával a kormány?
• Hány idős beteg kerülhet ki az állami ellátásból?
• A felzárköztatás nem kormányzati szándék?
• Várható éhséglázadás?

A teljes cikket a Magyar Hang december 9-én megjelent, 2022/50. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!