Beer Miklós: Nem normális, hogy mindig hallgatunk

Beer Miklós: Nem normális, hogy mindig hallgatunk

Beer Miklós (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

A magyar egyházon belül a tabutlanítás helyett a bezárkózás a fő irány, akár a pedofilügyek, akár a papi nőtlenség kérdésében – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Beer Miklós, a Váci Egyházmegye nyugalmazott püspök. Hálával és örömmel – felelte arra a kérdésre, miként készült megünnepelni születésnapját. 

Beszélt arról is, hogy püspöktársai magánbeszélgetéseken mindig igazat adtak neki, amikor a tabuk lebontásáról beszélt, ám amikor nagyobb fórumokon szólalt fel, soha nem álltak ki mellette. Beer Miklós szerint a politikai vezetés nagyon helyre akarta hozni a viszonyt a pápával, aminek egyik jeleként értékelhető Bayer Zsolt bocsánatkérése is. Kitért továbbá arra, hogy az egyházaknak rá kellene mutatniuk a keresztény értékrendre hivatkozó politikusok „sokszor csak magatartásbeli, sokszor a döntésekben is megnyilvánuló” visszásságaira. Mint mondta,  sokszor maga sem tudja eldönteni, hogy ez a magukat kereszténydemokratának mondó politikusok magatartása farizeizmus-e, vagy tudatlanságból táplálkozik. – A politikusok hajlamosak elhinni, hogy mindent helyesen látnak és cselekszenek, én pedig nem szeretnék kételkedni a jó szándékukban. De nekünk, az egyháznak lenne dolga, hogy segítsük őket tisztábban látni – fogalmazott.

 A felelős egyházi beosztással együtt jár a politikussá válás? Minek tulajdonítható, hogy míg tíz éve a Fidesz és holdudvara persona non grataként beszélt Ferenc pápáról, ma szueprsztárként tisztelik? Miért a Rózsák terén, hívők körében, és miért nem bent a templomban vett részt Ferenc pápa szegényekkel való találkozóján? Milyen elvárásaink lehetnek a kereszténydemokrácia felé? Miként kellene viszonyulnia az egyháznak azokhoz, akik elváltak és másik kapcsolatban kívánnak élni?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap május 26-án megjelent, 2023/21. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!