Bejött-e a DK-nak az árnyékkormány?

Bejött-e a DK-nak az árnyékkormány?

Dobrev Klára és az árnyékkormánya jelen lévő tagjai 2022. szeptember 19-én, Budapesten (Fotó: Hutter Marianna/Magyar Hang)

Már másfél hónapja, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) bejelentette: Dobrev Klárával az élen árnyékkormányt alakít. De vajon látni-e már, hogy sikerült-e ebből profitálniuk? A DK-t, az ellenzéki pártokat és Rajnai Gergelyt, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzőjét kérdeztük.

– A DK láthatóan lassan erősödik, de ez nem az árnyékkormánynak, sokkal inkább a többi ellenzéki párt szétesettségének eredménye – erről beszélt Rajnai Gergely a Magyar Hang megkeresésére. Úgy vélte, így az ellenzéki szavazótábor elsősorban a DK, kisebb mértékben a Momentum köré rendeződik újra.

Az elemző szerint a DK jelenlegi pozíciójából fakadóan elsősorban a már meglévő ellenzéki szavazók meggyőzésében bízhat. Az ugyanis valószínűtlen, hogy a bizonytalanok rögtön a legerőteljesebben NER-ellenes pártnál kössenek ki.

• Jó stratégia volt-e, hogy a DK csak saját politikusaiból állított ki tagokat?
• Milyen hosszú távon lehet sikeres?
• Mit gondolnak az ellenzéki pártok?

A teljes cikket a Magyar Hang november 4-én megjelent, 2022/45. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!