Békesarc

Békesarc

Propagandacikk az Origón (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Bejelentés: elkezdődött a harmadik világháború – közölte címlapján az Origo június elején. A lejáratókampányokban, elbukott sajtóperekben és keresztény-konzervatív szoftpornóban utazó kormányközeli hírportál eleinte igyekezett kifinomult pártatlanságba csomagolni a gátlástalan Putyin-rajongást, ma már azonban nincs szükség az objektivitás álcájára, propagandatevékenységük láttán nemcsak Rogán Antal és az orosz állami tévé szerkesztői, de Lavrentyij Berija is elégedetten csettintene. A Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) alá tartozó Origo lelkesedése a profizmus ellenére sem szakmai alapú, ahogy minden mást, ezt is a pártközpontból kaphatják utasításba, a kormánymédiának kell ugyanis felkészítenie a magyar választókat a háború egyetlen lehetséges végeredményére, a békére... helyett: az orosz győzelemre.

Magyarország a legfontosabb energiaforrásai, a földgáz, az atom és a miniszterelnöke miatt egyaránt ki van szolgáltatva Oroszországnak. De hiába vált Vlagyimir Putyin megkérdőjelezhetetlen gonosztevővé az észak-atlanti háborús narratívában, a papíron a Nyugattal tartó magyar kormány remekül profitál a függésből. Választást nyertek a (mellesleg mélységesen elítélt) háborúval, most pedig a pusztítás számlájára írva az inflációt, sértetlenül kívánják megúszni a nagyobb részben általuk okozott gazdasági válságot. Óriásplakátnyelvre egyszerűsített üzenetük lényege, hogy elindult egy csúnya küzdelem – ne firtassuk, hogy ki és miért kezdte –, ami eleve rosszul érinti Európát, de a gőgös és ostoba Brüsszel tovább ront a helyzeten: szankciós politikája végül térdre kényszeríti a kontinenst. Ha a felek nem kötnek békét hamarosan, télen nagykabátban didereghetünk majd a dunyha alatt, dermedt morzsákat csipegetve lilára fagyott tenyerünkből.

• Hogy terjed a propaganda az Origón?
• Milyen szép új világ vázolható fel a cikkcímeik alapján?

A teljes cikket a Magyar Hang július 15-én megjelent, 2022/29. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!