Békésebb elmúlást érdemelt

Békésebb elmúlást érdemelt

Képünk illusztráció! (Forrás: Pixabay)

Júliusban még megünnepelték a 97. születésnapját. Az akkori fotókon nem is tűnt 97 évesnek, legfeljebb hetvenötnek. Járókerettel közlekedett, és ha megkérdezték tőle, mit ebédelt, tudott válaszolni. Ha azt kérdezték, hogy melyik évben született, elgondolkodott. Azért, hogy nem sokkal a születésnapja után, 2020. augusztus elején J. Jánosnét idősek otthonába adták, lányát mai napig gyötri a lelkiismeret-furdalás – nem azért, mert meghozták ezt a döntést, hanem azért, ahogyan az idős asszony élete befejeződött.

Hiába jártak el nagyon körültekintően az intézmény kiválasztásakor, a ma 76 éves Révész Máriát megdöbbentette, hogy édesanyja a 2020. őszi járványügyi zárlat néhány hete alatt teljesen leépült. Egy nehezen közlekedő, feledékeny idős asszonyt hagytak ott a jó hírű, egyházi fenntartású otthonban, akit az augusztusi látogatások idején még fagylaltozni vittek, és egy felfekvésektől szenvedő, magatehetetlen fekvőbeteget kaptak vissza, akit már csak fecskendőből tudtak etetni. Pedig csak néhány hét telt el a szeptember elején elrendelt járványügyi zárlat óta, amikor a család végül úgy döntött: mégis haza szeretnék vinni édesanyjukat.

• Miért döntött úgy a család, hogy idősotthonba adják az asszonyt?
• És miért vitték végül mégis haza?
• Miért gondolja a lánya a mai napig hogy az intézménynek felelőssége van édesanyja gyors leépülésében?
• Mit várna el az idősotthontól a történtek után?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 12-én megjelent, 2022/33. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!