Ahol Putyin olyan, akár egy rocksztár

Ahol Putyin olyan, akár egy rocksztár

Belgrád belvárosában a Z betűs póló a legnagyobb sláger (Fotó: Majláth Ronald/Magyar Hang)

Nem Oroszország bombázott le minket, hanem Amerika! – így indokolja az oroszok melletti kiállását Uros, aki éppen az imént vásárolt magának egy Z jellel díszített pólót. A férfi azt mondja, hogy természetesen az utcán is hordani fogja. Belgrád belvárosának egyik legpatinásabb részén, a Mihály fejedelem utcában járunk, ahol a nemzeti szuveníreket árusító standnál mindig népszerűek a Putyin arcképével díszített pólók. Most viszont a Z betűs trikó a legnagyobb sláger – ez az a jelzés, amit az Ukrajnába bevonuló orosz harckocsikra festettek, vagyis az orosz invázió melletti kiállás jelképe.

Uros az elmúlt hetekben már több, Oroszország melletti szimpátiatüntetésen is részt vett, legutóbb április 15-én. Az eredetileg a közel-keleti migránsok megrendszabályozására alakult „Népi őrjárat” nevű csoport által szervezett rendezvényen az ellen tiltakoztak, hogy Szerbia is megszavazta az ENSZ-ben, hogy Oroszországot zárják ki a szervezet Emberi Jogi Tanácsából. Uros azt mondja, hogy a szerb kormány részéről ez árulás volt, hiszen 2008-ban, amikor Koszovó kikiáltotta függetlenségét, Oroszország kiállt a szerbek mellett – és ezt teszi ma is. Persze a férfi is tudja, a szerb kormány részéről ez inkább csak szimbolikus lépés volt, és ők eddig semmilyen szankciót nem vezettek be Oroszország ellen, azonban úgy gondolja, hogy Moszkvának minden korábbinál nagyobb szüksége van nemzetközi támogatásra. A fiatalember szerint a szerbek többsége is egyetértene vele, hiszen tisztában vannak azzal, hogy inkább Amerika szokott agresszorként viselkedni, ezt tették 1999-ben is, amikor a NATO lebombázta Szerbiát.

• Miben látszik még a szerbek oroszpártisága?
• Mit gondol a szerb kormánypárt a háborúról?
• Mit gondol a kormány a szankciókról?

A teljes cikket a Magyar Hang április 29-én megjelent, 2022/18. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!