Belül tágasabb Orbán Viktornak

Belül tágasabb Orbán Viktornak

Orbán Viktor és a The leader of Europe feliratú póló a kötcsei pikniken 2021. szeptember 4-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Valamikor a 2014 és 2018 közötti ciklusban kezdett el terjedni az a közéleti szállóige, hogy Orbán Viktor kinőtte Magyarországot: a hazai politika már nem jelent számára elegendő kihívást, ezért arra vágyik, hogy az európai folyamatok alakítója lehessen. Hogy ezt a miniszterelnök valóban így élte-e meg vagy sem, nem tudjuk, mindenesetre biztosan nem volt ellenére, hogy így kezdtek rá tekinteni nemcsak a legközelebbi hívei, de lassan a legádázabb ellenfelei is. Innen nézve a sors különös fintorának tűnik, hogy éppen amikor a legnagyobb győzelmét aratta saját rendszerében – és gyorsan tegyük hozzá: saját rendszerének köszönhetően –, szabályosan tönkreverve az ellenzéket és ezzel maximálisra növelve hazai mozgásterét, akkor szűkült minimálisra a nemzetközi mozgástere. Szomorú, de igaz, amit a magyar borról szoktak mondani, hogy ma már csak itthon világhírű; ugyanígy ma már Orbánról is csak a budapesti Békemeneten tudják, hogy valójában ő „Európa vezetője”.

Persze tudjuk – vagy ha nem tudnánk, nem árt tudatosítani magunkban –, hogy minden, amit a miniszterelnök nemzetközi szinten művel, az saját hazai mozgásterének biztosításáról szól. Némi leegyszerűsítéssel arról, hogy nyugati pénzből csináljon keleti típusú autoriter rendszert, vagy legalábbis annak egyfajta EU-kompatibilis változatát. Kétségtelen azonban, hogy a fent említett ciklusban volt egy olyan pillanat, amikor úgy tűnt, hogy az Orbán által játszott hazárdjáték túlmutat önmagán, és Magyarország – történelmében oly ritka módon – trendkövetőből trenddiktáló országgá válhat. Nevezhetjük egyfajta illiberális momentumnak is, amikor 2016-ban tetőzött az Európát ért migrációs hullám, az unió komoly mélyütést kapott a brexit formájában, Amerika pedig Donald Trumpot választotta elnökké. Ekkor valóban úgy tűnhetett, hogy a Fidesz 2015 eleji megingására válaszul legyártott – bár előző nyáron Tusnádfürdőn nagy vonalakban már meghirdetett – újjobboldali-illiberális politika nemcsak idehaza adható el, hanem a nemzetközi piacon is kelendő árucikknek bizonyulhat.

• Így szorult Orbán Viktor fokozatosan az európai politika margójára
• Erre a ciklusra marad a tűzoltás

A teljes cikket a Magyar Hang július 8-án megjelent, 2022/28. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!