„Az egész világnak megmutattuk, hogyan verekszenek az ukránok”

„Az egész világnak megmutattuk, hogyan verekszenek az ukránok”

Vidám ukrán katonák egy páncélozott jármű tetején Harkívban 2022. május 16-án (Fotó: Reuters/Ricardo Moraes)

Megvédtük Kijevet, megvédtük Harkivot, most a Donbaszt fogjuk felszabadítani – mondja Olekszandr, aki barátjával, Andrijjal éppen azt ünnepli, hogy az ukrán haderő a múlt héten megnyerte a harkivi csatát. Beregszászon, a Muzsalyi úton vagyunk, ahol a két idős ember egy-egy sör mellett elmélkedik arról, mi is lesz a háború következő epizódja. Míg Olekszandr szerint az ukrán hadsereg visszafoglalhatja a két szakadár népköztársaságot, addig Andrij inkább arra tippel, hogy most a Krímtől nyugatra fekvő tengerparti részek védelme lesz a prioritás, mert Ukrajna szempontjából létfontosságú a fekete-tengeri kijárat. De akármi is lesz a következő lépés, abban mindketten egyetértenek, hogy ezt a háborút Ukrajna nemcsak hogy megnyeri, de még megerősödve is kerül ki belőle, míg Putyin Oroszországa jó időre válságba kerül, mint annak idején a Szovjetunió. – Nem is olyan régen még mindenki azt hitte, hogy pár hét, és itt lesznek az oroszok, most viszont már ott tartunk, hogy még sosem volt ennyire biztos az ukrán győzelem – teszi hozzá Andrij. Szerinte most nemcsak az oroszoknak, hanem az egész világnak megmutatták, hogyan verekszenek az ukránok.

És valóban: Beregszászon ma már egészen más a hangulat, mint egy hónappal ezelőtt, a lakosság körében egyre erősebb az optimizmus. Ennek lehettünk tanúi egy szombati kerti partin is, amelyet a helyiek szerveztek a Nádas horgásztó partján. A sokadik pohárköszöntő után az emberek örömükben újra és újra rázendítenek azokra az ukrán nemzeti dalokra, amelyeket itt már a parton játszó kisgyerekek is jól ismernek. A felszabadultság most mindennél fontosabb, hiszen éppen ezek az élmények erősítik meg az embereket abban, hogy a végsőkig ki kell tartani.

• Mi a helyzet a kárpátaljai menekültekkel?
• Hogyan lobbantak fel a magyarokban a hazafias érzelmek?
• Példaképek lettek a fronton harcoló magyarok?

A teljes cikket a Magyar Hang május 20-án megjelent, 2022/21. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!