Bérrontók

Bérrontók

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor (b8) ötödik kormányának tagjai, miután átvették kinevezési okmányukat Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2022. május 24-én. Balról jobbra Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Palkovics László technológiai és ipari miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Lázár János építési és beruházási miniszter, Csák János kulturális és innovációs miniszter, Varga Judit igazságügyi miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy István agrárminiszter, Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettes, a nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Különös módon, bár aligha véletlenül a magyar nyilvánosságban mintha hangsúlyosabb téma volna az április 3-án súlyos vereséget szenvedett összefogott ellenzék vélt kormányképtelensége, mint a húsba vágó, naponta megtapasztalható valóság. Vagyis az, mit árul el a régi-új hatalom kormányképességéről, alkalmasságáról, ahogyan a kibontakozó gazdasági válságot kezeli.

Igaz, a magyar választók tekintélyes hányadát már a voksoláskor sem érdekelte, milyen konkrét tervei vannak az újbóli felhatalmazást kért (és kapott) kormánynak a közeljövőre. Mostanra körvonalazódni látszik, mire is szavazott vakon hárommillió honfitársunk. Érdekes módon megint csak nem arra érdemes elsősorban figyelnünk, mit mond a miniszterelnök. A valódi kormányprogram ismertetésének hálátlan feladata a jelek szerint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterre hárul.

• Miért nem lehet másképp nevezni a kormány tevékenységét, mint a megszorítás?

A teljes cikket a Magyar Hang július 8-án megjelent, 2022/28. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!