Biankó csekk

Biankó csekk

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Miközben a nyilvánosságot az április 3-án kiütéses vereséget szenvedett ellenzék útkeresése, az újratervezés lehetőségei uralják, kevesebb szó esik a következő Orbán-kormány várható lépéseiről, irányvonaláról.

Nincs ebben semmi különös, hiszen program híján a Fidesz ismét biankó felhatalmazást kért és kapott, ilyen kérdésekről viták sem folytak a kampányban, így a miniszterelnök mozgásterét a következő ciklusban sem korlátozzák konkrét, számonkérhető ígéretek. A választás előtt fideszes oldalról azt lehetett hallani, hogy egy kis arányú, egyszerű parlamenti többséget eredményező győzelemnek is örülnének, ám sejtésem szerint Orbán Viktor létfontosságúnak gondolta a nagy diadalt. Máskülönben nem söpörte volna úgy ki az államkasszát, ahogy 1990 óta egyetlen elődje sem, Gyurcsány Ferencet is beleértve. Bizonytalan, veszélyekkel terhes nemzetközi környezetben, szűk pénzügyi mozgástérben, egy feltüzelt és erős ellenzékkel a háta mögött kormányozni még az ő számára is nagy kihívást jelentett volna. Ezért volt kiemelten fontos, hogy a választás pillanatáig azt éreztesse a saját potenciális szavazóival is, nem lefutott a verseny, hatalmas a tét.

• „A válság mélysége olyan lépéseket indokolhat, amelyekről nem véletlenül hallgattak a kampányban.”
• „Előbb-utóbb kiderül, mire is szavaztak a Fidesznek újabb megbízást adó polgárok.”

A teljes cikket a Magyar Hang április 29-én megjelent, 2022/18. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!