Beer Miklós: Bízom benne, hogy most talán felébredünk

Beer Miklós: Bízom benne, hogy most talán felébredünk

Beer Miklós (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A „kereszténydemokrata” politika nálunk azt jelenti, hogy a politika kisajátítja és a magyarság állandó jelzőjévé teszi a kereszténységet. Nekem ezzel van bajom – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott húsvéti interjújában Beer Miklós. 

A Váci Egyházmegye nyugalmazott püspöke kitért arra is, hogy nagyon örültek, amikor megszabadultunk a kommunista diktatúra szorításából, de az egyházat felkészületlenül érte a helyzet, így a lehetőséggel sem tudott élni. – Azóta sem tudjuk, hogy egy demokratikus rendszerben hogyan is kellene viselkednünk. Észrevétlenül belecsúsztunk abba a szerencsétlen helyzetbe, hogy sok mindent az államtól kapunk és az államtól várunk – mondta.

 

Beer Miklós szerint a koronavírus nagyon sok áldozatot követelt tőlünk, de úgy tűnik, a veszteségeink nem voltak elegendők arra, hogy felismerjük: nincs vesztegetni való időnk. – Ugyanerre figyelmeztet most a szomszédban dúló háború. Bízom benne, hogy most talán felébredünk – fogalmazott a nyugalmazott püspök.

• Milyen a közérzete a választások után?
• Milyen indíttatásból vállalta a kampányban Márki-Zay Péterrel a beszélgetést?
• A problémák mennyire látszódnak az egyházi vezetők, a püspöki kar szintjéről? 
• Hol rosszabb a helyzet? Nyugaton, ahol „tombol” a szekularizáció, de talán őszintébben beszélnek a bajokról is, vagy nálunk, ahol a múlt terheit nem sikerült levetkőzni, de még csak bevallani sem?
• Hogyan viszonyul a hazai egyház a kisközösségekhez?
• Mit kezd az egyház a tabukérdésekkel?

A teljes cikket a Magyar Hang április 14-én megjelent, 2022/16. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!